Close
  • OPGELET: Ons weerstation zal wegens onderhoud vanaf dinsdag 1 september tijdelijk niet beschikbaar zijn. We verwachten vanaf midden volgende week, woensdag 9 september, weer online te zijn.

Weerstation Malle wordt Weerstation Zoersel.

Zomer 2020Zomer 2020

Weerstation Malle wordt Weerstation Zoersel.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
ZOERSEL / MALLE – De temperatuur is letterlijk ‘hot’ op dit moment. Ook Niels Spaenjers (19) van Weerstation Malle zit bijna dag en nacht over de weermodellen gebogen, nu de winter zo abnormaal zwoel is. Zijn weerstation verhuist volgend jaar naar Zoersel.

Weerstation Malle verandert binnen enkele weken in Weerstation Zoersel. Niels en zijn familie verhuizen naar het Schriekbos in Zoersel. Het wordt een hele onderneming om zijn professioneel weerstation waarin hij de voorbije twee jaar ongeveer 3000 euro investeerde, te verplaatsen.

Niels meet al sinds begin 2014 de temperatuur, neerslaghoeveelheid, neerslagsnelheid, luchtvochtigheid, luchtdruk, gevoelstemperatuur, bladnat, windsnelheid, windrichting, grondvochtigheid op verschillende dieptes, zon en UV-straling. Een webcam streamt live het weer. Die informatie deelt hij op vijf websites, goed voor zo’n 2700 volgers per dag.

”Ik verwacht dat de temperaturen in het Schriekbos lager zullen liggen, omdat we daar minder zon krijgen door de bomen en we ook niet op die typische zandgrond zitten. De locatie in Zoersel gaat ook slechter zijn voor de windmetingen, omdat we meer beschut zitten terwijl hier in Oostmalle onze tuin aan de weilanden paalde. Die weilanden boden ook een prachtig zicht voor mijn webcam. Zo kon ik hier in mei vorig jaar een prachtige stofhoos filmen, die nadien door noodweer.be werd opgepikt. Omdat mijn weerstation in Zoersel meer tussen de buren zal liggen, heb ik minder mogelijkheden voor mijn webcam, al staan in het zuiden wel minder bomen en huizen. Op zich ben ik dus niet zo gelukkig, al zal ik in Zoersel over een grote zolder beschikken waar ik de weersituatie veel beter kan opvolgen. Dat is motiverend. De verhuis biedt dus ook voordelen.”

Het vraagt Niels wel wat werk om alle meetapparatuur opnieuw te installeren. “Sinds ik mijn verhuis heb aangekondigd, merk ik dat Weerstation Malle op korte tijd veel volgers uit Zoersel heeft bijgekregen. Dat is leuk”, vertelt de laatstejaarsstudent Sociaal-Technische Wetenschappen aan het Mariagaarde Instituut. “Het is mijn bedoeling om de mensen te blijven waarschuwen als er bijvoorbeeld gladheid of onweer op komst zijn.”

Niels raakte geïnteresseerd in weerkunde na een uitzonderlijk onweer in mei 2009 en de zware winter van 2010. “Mensen vergeten snel, maar exact een jaar geleden lag er een dik pak sneeuw”, vertelt Niels in zijn T-shirt. “Voor die sneeuwval ben ik toen speciaal ‘s nachts opgebleven. De toestand vandaag is heel uitzonderlijk. De koude zit nu tot Midden-Duitsland, maar we missen het juiste windpatroon om die vriestemperaturen naar onze contreien te krijgen. Al verwacht ik na Nieuwjaar wel Arctische lucht.”

’s Avonds stuurt Niels nog een mailtje. “De weerkaarten hebben het echt moeilijk, de kans dat het gevoelig kouder wordt blijft nog steeds bestaan”, mailt hij met een beetje meer twijfel dan ‘s middags in zijn stem. “De komende 48 uur worden cruciaal en zal het duidelijk worden of we net ten westen van de scheidingslijn tussen warm en koud weer zullen liggen of net ten oosten ervan.”

Geef een reactie

Andere berichten

Tot begin volgende week nazomeren.

Wat een hitte vandaag (dinsdag 15 september 2020) waarbij het kwik tot wel 34,3 graden steeg te Ukkel! Het werd vandaag meteen