De Facebookpagina van Niels Spaenjers (24) uit het Kempense Zoersel heeft bijna 20.000 volgers
In 2014 begon Niels Spaenjers met zijn weerpagina op Facebook, toen nog onder de naam ‘Weerstation Malle’. Ondertussen is hij verhuisd naar Zoersel en heeft hij de naam ook aangepast naar ‘Weerstation Zoersel & omstreken’, ook omdat hij zijn volgersaantal snel zag toenemen. Niels vertelt over zijn studies, zijn Facebookpagina en zijn passie voor het weer.Hey Niels! Je hebt ondertussen bijna 20.000 volgers op je pagina over het weer in Zoersel en omstreken, maar hoe ben je daarin gerold?
Dat is eigenlijk zo’n 10 jaar geleden begonnen, rond 2009-2010. Ik was zelf nog maar een jaar of 14 en ik kan me uit die periode nog enkele felle onweersbuien herinneren en toen wist ik dat ik deze fenomenen wilde vastleggen en meten. Ik heb dan voor het eerst een goedkoop weerstationnetje gekocht, maar dat was ook al snel kapot. Twee jaar later besefte ik dat ik eigenlijk een professioneel weerstation wou kopen en dat heb ik toen gedaan met de weinige spaarcentjes die ik had. Het heeft me ongeveer duizend euro gekost en elk jaar investeerde ik in nieuwe accessoires die ik op het weerstation kon aansluiten. Ik denk dat ik ongeveer drieduizend euro heb neergeteld voor dit allemaal en een computer die de weergegevens constant uploadt naar de website (www.weerstationzoersel.be).
Als je zo veel geld in iets investeert, kan ik me voorstellen dat je het ook wilt delen met de wereld. Ben je daarom met de Facebookpagina begonnen?
Ja, ik wou deze weergegevens niet voor mezelf houden. Ik wilde ze inderdaad graag delen met mijn buren en de mensen uit de omliggende straten dus maakte ik eerst een website. De Facebookpagina volgde snel en die gaf ik de naam Weerstation Malle omdat ik daar toen nog woonde. Dit heb ik allemaal gedaan in 2014 en tegen 2016 had ik al tweeduizend volgers. De inspiratie haalde ik trouwens bij weerman Ruben Weytjens, die ook het weer verzorgde voor zijn buurt via Facebook. Toen ik in 2017 verhuisde naar Zoersel, heb ik de naam veranderd naar Weerstation Zoersel & omstreken omdat ik gaandeweg de hele provincie Antwerpen wou voorzien van weerinformatie. Verder dan de provincie wil ik niet gaan, dan zal de accuraatheid van de updates verwateren. We leven in een klein landje, maar het weer kan per provincie enorm verschillen!
Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet bezig bent met de pagina?
In 2017 ben ik begonnen met de opleiding Sociaal Werk aan Thomas More in Geel. Ik zit nu in mijn laatste jaar als personeelswerker en ik merk dat ik sterk ben in mensen juist informeren, ik vind communicatie heel belangrijk en ik vind dat mensen hun rechten moeten begrijpen en gebruiken. Die lijn probeer ik ook door te trekken in de updates op Facebook. Ik ben trouwens nooit de opleiding Geologie gestart omdat ik dan ook over de bodem en de ruimte had moeten leren, en dat interesseert mij veel minder dan wat er in de atmosfeer gebeurt. Als studentenjob werk ik in de Action in Rijkevorsel. Het gebeurt wel eens dat een van mijn volgers mij daar aanspreekt op mijn updates. Ze herkennen me, zelfs met mijn mondmasker op!
Je weerstation is dus voorlopig nog een hobby, hoeveel tijd steek je er dan in? Merk je dat er meer interactie is op bepaalde tijdstippen?
Het is voor mij al een soort automatisme geworden om elke ochtend, middag en avond een update te plaatsen. Dat valt op zich nog mee qua werk als je elke dag de evolutie van de weermodellen en weerkaarten in het oog houdt. Vooral bij onweer, sterke wind of sneeuw krijg ik veel foto’s toegestuurd die ik dan snel wil posten. Ook bij deze situaties krijgt mijn pagina een extra ‘boost’ en worden de updates meer aangeklikt. ’s Ochtends is de pagina ook populair, want bij mijn updates van 5.30 krijg ik altijd meer dan 200 likes en veel comments. Als het aantal volgers blijft groeien, zou ik het zeker fijn vinden om het ooit als hoofdberoep te doen. Onlangs besefte ik dat de kaap van 20.000 volgers in zicht was en toen dacht ik ‘Oh my god, dat is gewoon een volledig sportpaleis?’. Die hobby is kennelijk een beetje uit de hand gelopen. Met mijn studie krijg ik het allemaal net gebolwerkt, maar dat vergt wel veel doorzettingsvermogen. Op rustige dagen steek ik er ongeveer een of twee uurtjes in, bij dynamische weersituaties kunnen dat er drie of vier worden.
Om af te sluiten: ben je van plan om er nog lang mee door te gaan?
Als je het mij vraagt, vast en zeker! Door de eenmalige of jaarlijkse giften die ik van sponsors krijg kan ik mijn weerstation goed onderhouden en deze bijdragen motiveren me ook omdat ik zo merk dat de updates gewaardeerd worden. Er zijn nu ook plannen in de maak om samen te werken met een transportbedrijf uit de Haven van Antwerpen, maar daar mag ik nog niet heel veel over vertellen. De toekomst ziet er in elk geval veelbelovend uit! Ik studeer ook bijna af, dan zal ik hopelijk wat meer tijd kunnen vrijmaken om de pagina up-to-date te houden.
Bron: Marie van Aert, studente journalistiek aan de KU Leuven.