Zoersel – Niels Spaenjers (23) van het Weerstation Zoersel kreeg er zondag in één keer 250 volgers bij. Hij ontving ook ruim vijftig foto’s van stormschade in de regio. Van weggeblazen veranda’s tot op auto’s gewaaide bomen.

De fotoreeks van Weersta­tion Zoersel & Omstreken, te volgen op Facebook en via de website, werd 30.000 keer aangeklikt en 42.000 keer bekeken.

Niels Spaenjers heeft een eigen weerstation in Zoersel. Voorheen was hij actief in Malle. Vandaar dat hij veel volgers uit die streek heeft. Maar de voorbije maanden breidde hij zijn werkingsgebied uit naar heel Antwerpen.

Gewaarschuwd

“Zaterdag had ik al gewaarschuwd voor deze zware storm”, zegt Niels Spaenjers. “Ik had het gebied op de weerkaarten zien liggen. De mensen appreciëren dat, want ik kreeg zondag en maandag veel bedankingen.”

Zelf mat Niels snelheden tot 80 kilometer per uur in de eigen tuin. Hij zit sowieso beschermd omdat hij tussen de bomen woont.

De oproep van Niels om foto’s te delen, werd massaal opgevolgd. Zo stuurde Maarten Cautereels foto’s in van een omgewaaide boom die op vier geparkeerde wagens was gevallen in De Linden in het centrum van Zandhoven. Een dame uit Hemiksem stuurde een filmpje van een vallende boom.

Piek maar geen record

Voor Niels was het zondag nog geen recorddag, want de foto van een speciale wolkenformatie in mei 2018 genomen boven de Waterstraat in Schilde en ook gedeeld via Weerstation Zoersel & omstreken, haalde het weerbericht op VTM en ging viraal.

“Die foto werd nog meer aangeklikt”, zegt Spaenjers, “maar wel over een langere tijdsspanne. Nu beleefde mijn pagina echt een aandachts-piek in enkele uren.”

Referentie in regio

Weerstation Zoersel & omstreken begint voor veel mensen uit de regio echt dé referentie te worden om de actualiteit rond het weer te volgen en met elkaar te delen. De Zoerselse weeramateur werkt bij Action in Rijkevorsel en studeert nog Sociaal Werk aan de hogeschool in Geel.

“Elke mogelijke pauze benut ik om updates te doen via mijn mobiele telefoon. Ook wanneer ik aan het werken ben of les krijg”, besluit Spaenjers.

Bron: Het Nieuwsblad